Rey blaster replika

Länge har jag gått och drömt att bygga mina egna rymdpistoler, vem gör inte det?

Problemet med att bygga en pistol har för mig varit flerdelat. Jag äger ingen 3D-printer, så jag kan inte printa ut och fixa upp en pistol på det viset. Jag har inte heller tillgång till någon egentlig verkstad med pelarborrar och bandsågar, som förstås inte är nödvändigt men som underlättar när man sysslar med hemmabyggen. Att köpa officiella modeller av blasters har inte heller varit en möjlighet då priserna ofta går långt över vad en studerande kan tänkas drömma sig ha råd med. Så tanken att bygga en egen pickadoll från valfri trendig scifi-franchise har legat och puttrat i ett par år, tills jag i vintras såg den här.

 

En Nerfpistol som heter Rey (Jakku) Blaster. Den är helt perfekt! Nästan...

 

 

 Jämför vi snabbt de två pistoler ser man snabbt att Jakku blastern skiljer sig något från orginalet, den är däremot lik nog att bevara känslan som Reys pistol har. Eftersom jag med lite tur kom över dem väldigt förmånligt köpte jag två. Även om Nerfpistolen var ganska bra var jag inte rikigt nöjd med längden på pipan, med två pistoler kunde jag bygga mig en längre pipa.

 

(På bilden figurerar också en åtgången telefonladdare. Lämna inte laddare oövervakade i valpsällskap)

 

 

Efter att ha sågat bort fronten på ena pipan använde jag mig av modelleran Green Stuff för att samanfoga delarna. Medan leran härdade gick jag vidare till andra problemområden (kanske lera är fel ord, putty är heter det på engelska).

Nerfpistoler har ofta ett railsystem någonstans, så att man ska kunna koppla på extrabitar som ficklampor och sikten och så vidare. Jakku blastern är inget undantag. Eftersom jag inte kommer lägga en ficklampa på den, och framförallt för att railsystemet är en extra klump på den annars ganska smidiga formen, så bestämde jag mig för att såga bort den delen och lägga en tunn plastremsa under istället. Det är inte perfekt, men det är en snabb och smidig lösning. 

Därefter följde en hel del sandande för att få bort skarven mellan de två piporna. Jag sandade också hela pistolen för att få bort ytglansen på den. Vad jag läst till mig på internet ska nerfplasten nämligen vara notorisk svår att få färg att fastna på om man inte sandar ner ytan lite före.

Varningstexterna tog jag bort med hjälp av en hobbykniv. Det var ett försiktigt hyvlande, som tog tid och krävde precision, men rymdpistoler har inte några varningstexter.

Bilderna jag tagit har mest varit för egen dokumentation, så det finns en hel del detaljer som inte är med. Som till exempel varningstextborttagning.

 

När man sprejar grundfärg ska man se till att ha tillräckligt med färg i burken. Jag fick gå med en pensel och täcka ett par ställen, speciellt kring och inuti pipan.

 

 

Min grundidé var att skaffa en silversprejburk och använda mig av maskeringstejp för att täcka in de delar som ska vara svarta. Hade jag gjort det hade jag inte skruvat tillbaka handtagen redan, utan gjort det efter att pistolen färgats silver.

När jag väl var igång med projektet hade jag ingen silverburk och orkade förstås inte vänta på att skaffa en. Istället använde jag mig av de färger jag hade hemma och gjorde en utförlig drybrush av hela bössan.

 

 

Den uppmärksamme märker att jag gjort ett misstag. Fyrkanten borde i mitten borde vara svart, något som jag åtgärdade senare. Är man uppmärksam märker man också att pipan nu är längre än vad Reys egen bössa är, och har för många hål. Det var inget jag själv tänkte på när jag gjorde den, i retrospekt hade jag kunnat försökt förhålla mig mer till orginalpistolen. Å andra sidan blev pistolen riktigt snygg ändå.

 

 

För att få lite patina på pistolen duttade jag på akrylfärger (brun, rödbrun och svart) och torkade upp det mesta med en fuktig trasa. Kring kanterna strök jag en ljusare metallfärg för att få en slitagekänsla. Jag blandade också lite blått i min metallicfärg för att återskapa den upphättade metallfärgen kring mynningen. Det enda som återstår i projektet är att spreja den med mattack så att inte färgen tar stryk när man handskas med den.

 

Saker jag lärt mig

- Kom ihåg att låta färgen torka emellan målandet. På flera ställen råkade jag dra bort för mycket färg när använde trasan på för tidigt ditlagt patinafärg. Det är oerhört plågsamt att försöka bygga upp samma sorts lager som man fått på hela pistolen på endast ett litet område.

-Ta mått på allt. Pistolspipan har ett innanmäte som jag tänkte har kvar för att låta nerfpilarna ha en stadigare bana. Jag tog ögonmått och sågade, för mycket. Efter en stunds grubblande insåg jag att jag kunde ha kvar innanmätet, men om man vänder och vrider på pistolen kan man skymta igenom den. Inget dumt i det, men när det bara är en centimeter i mitten är det lite märkligt.

- Ska man lägga ut projekt i en blogg behövs mer detaljbilder, det prövar vi med småningom.

Så är det en replika? Nja, men den är nog så lik att om man vill gå på maskerad som Rey är det nog inte alltför många som påpekar detlajfelen.

 

19.05.2018 kl. 12:04

Omstart!

Hej bloggen! 

Har du alltid undrat vad en nörd gör med sin tid? Eller är du en av många gelikar som också har åsikter om avsnittet av netflixproduktionen the Rain med kanibalsekten. Välkommen hit.

Helt oapologetiskt drar jag igång igen efter drygt tre års tystnad. Nystart, nytändning, mot stjärnorna. Den här gången blir mindre reblogging och mera eget material. Antagligen blir det väl en och annan filmtrailer, men jag har en tanke om att dela med mig av mitt eget nördande.

Det lär bli en hel del brädspel, rollspel och tennsoldateri (läs Warhammer).

Jag avslutar med en tuff örn jag målade för ett drygt år sen. Den får stå som symbol, färgen har flagnat lite, men likväl reser den sig likt fågel fenix ur bloggaskan

 

 

19.05.2018 kl. 10:43

Det som ingen förstår

Tre kännspakt svårförståda karaktärer går in på en bar...

 

15.01.2015 kl. 16:41

Super Mario Taken

Det finns ganska få gemensamma nämnare för Nintendos frontfigur och Liam Neesons proffesionelt vredesfyllda karaktär i Taken. De få som finns är att de råkar bägge vara män och, kanske det mest centrala, de löser sina bekymmer med våld.

 

 

15.01.2015 kl. 16:34

Brosnan spelar Golden Eye

Dom flesta är överens om att Golden Eye är den enda av Brosnans bondfilmer som är någorlunda bra. Delvis för att Ned Stark dör två gånger i den. Alla är däremot överens om att Golden Eye är ett fantastiskt spel till Nintendo 64. På riktigt. Det har förändrat många runt 25 åringars liv. Dricka Cola, lyssna på Blood hound gangs och spela Golden Eye, en perfekt helg liksom. 

 

Jimmy Fallon har tydligen haft en liknande barndom, för när han fick Brosnan på sin show han tillfället i akt att spela lite tvspel med honom.

 

21.08.2014 kl. 13:09

Automata Trailer

Antonio Banderas spelar en forskare(?) som sysslar robotar. Han blir kidnappad av automater. En ny film om robotar och problematiken med artificiell intelligens. Ett plus är att den inte har Asimovs lagar med, dom är rätt avhandlade om du frågar mig. Släpps i oktober i år och om den kommer till riket så borde man nog passa på att se den.

 

21.08.2014 kl. 12:50

Mutant Genlab Alfa

Ni har väl inte missat att fria ligan har startat en crowd fund för deras första stora modul till Mutant år noll. Genlab Alfa, det här helt enkelt dags att plocka fram huggtänderna och bryta sig in i postapokalypsnorden som människodjur.

Jag har inte spelat År Noll än men det verkar vara helt fantastiskt. Så fort jag är tillbaka i Finland bär det nog av med en kortare sommarkampanj. 

Vill du ha ett asfräckt rollspel?

Stöd crowd funden här

03.06.2014 kl. 09:05

Star Wars enmansorkester

Star Wars har framförts på många olika sätt, med många olika instrument i många olika taktarter. Här kommer en nytolkning av den svenske musikern Anders Flanderz. Han testar på allt, på en gång, helt själv.

 

30.05.2014 kl. 12:06

Doctor who + time warp = sant!

Ja om det inte är Tim Curry så då är det väl endast doktorn som kan göra rättvisa till denna fantastiska dänga. Helt fantastisk, om du frågar mig.

 

30.05.2014 kl. 12:02

Max payne upphöjt i tusen

Remedy ska göra ett nytt spel. De tänkte satsa på att göra ett actionspel med bullet-time. Det låter gjort tänker ni, ja det tänkte dom också. Så dom drog upp idéen med bullet-time till elva. Dom vill verkligen verkligen ha bullet-time. Dom drar det så långt att det faktiskt blir lite lockande. Något som verkligen är en bedrift med tanke på att bullet-time hade sin peak någonstans mellan 2003 och 2004. Quantum Break alltså, bryta kvarkar och skjuta ondingar alltså.

 

 

30.05.2014 kl. 11:48

Superman med Gopro

Det var en gång en kille som tappade sin nya fina gopro kamera. Han grät och han grät. Och i nattens stilla timme bad han en liten bön: "snälla stålmannen, kan du inte hitta min goprokamera". Ibland, om man vill någonting riktigt mycket, ja då kan resultatet bli allt som man önskat...

21.03.2014 kl. 08:28

Lär dig Dothraki

Dothraki, det arga språket som talas av Conan och hans ridande sällskap. Nu kan du lära dig det! köp lite VHS-kassetter och börja öva med kidsen, det har aldrig varit enklare!

 

21.03.2014 kl. 08:03

The Maze Runner

En ny dystopisk Scifi om en massa människor i en stor elak labyrint, vem ligger bakom, vad är det som händer? HJÄÄLP! men den verkar rätt snygg och ganska spännande.

 

20.03.2014 kl. 19:30

Skully hjälm

Vill du känna dig som Iron Man? Skaffa en Skully helmet och en stridsrustning jag skrev om tidigare. Det är en motorcykel hjälm med lite google glas aktig interface och en kamera på baksidan för att bli lite extra cool. Sjukt smart att börja använda hjälmen för mer än bara skydda skallen, även om det säkert är extra trisst om man trillat av hojen och pajar den. För att på riktigt kunna göra något i stil med Iron Man måste man nu bara komma på en smart grej så att vi kan flyga lätt och smidigt, hurra! (fast det lär kanske ta en stund).

 

20.03.2014 kl. 14:10

Game of Thrones trailer

Game of Thrones, Game of Thrones, Game of throones, game of thrones (sjung i melodin "in the town we're I was born... daadidaadidaa didaadidaa" ja ni förstår säkert) Snart är det dags för nya den nya säsongen (6.4) och här kommer ännu än trailer och lägger krokar i ditt medvetande.

 

20.03.2014 kl. 14:06

Kazapp!

 

eller

 

Att vara nörd i Svenskfinland

 


 

Nördsfären i Svenskfinland

 

Enhörningen - Svenskfinlands enda scifi/fantasy tidskrift

Spelbordet - En blogg om brädspel

Benny Holmström - Youtube om och med tv-spel

 

Föreningar och dylikt

FUI - Föreningen för underliga intressen

Eloria - Lajv och bordsrollspel i Österbotten

MaSK - Mariehamns Strategiklubb

Wasa Wargames Club

Rasecon - En månatlig träff i Raseborg

Science fiction & fantasy på Åland - FB-grupp för ålandssinnade nördag

 

Känner du till en websida eller föreningen som passar in i listan? Hör av dig till karsjohan [at] gmail.com så styr vi upp det.

Kategorier

Senaste kommentarer

10.02, 09:57Japanskt prank av tommix
10.02, 09:46Japanskt prank av Tommix
10.01, 16:04Tåg + Bil av Carita